Оптимално вакуумирани, храната остава свежа до 8 пъти по-дълго. Вакуумирането също е идеално за порциониране, мариноване и много други. За да ви помогнем да постигнете възможно най-добрите резултати, сме събрали няколко съвета за вас тук.
Съвет 1 – Правилен избор на торба за вакуумиране.
Качеството на аксесоарите е особено важно, за да се гарантира, че всичко е перфектно запечатано. Висококачествените филми водят до по-добри резултати. Професионалните фолиа CASO са устойчиви на готвене и късане и имат оребрена структура и дебелина на материала 150 µm, гарантиращи оптимален вакуум. Стабилният материал също така предотвратява пробиването на остри предмети като кости или рибени кости. Професионалните торби и филмови ролки се предлагат в различни размери. Професионалните фолиа CASO са безопасни за храна, за многократна употреба (подходящи за съдомиялна машина), устойчиви на кипене, фризер и подходящи за микровълнова печка.
Съвет 2 – Не препълвайте торбата.
Твърде много често се пълни в торба. За да сте сигурни, че торбата е идеално затворена, тя не трябва да е пълна повече от две трети. Разпределете храната възможно най-равномерно и поставете торбата във вакуумната камера или върху вакуумния уред без гънки или гънки. Това ефективно изсмуква въздуха от торбата и я запечатва сигурно.
Съвет 3 – Избягвайте влагата.
За ефективни резултати храната трябва да е възможно най-суха. Също така е важно торбичката да е суха и чиста на отвора, за да се затвори идеално. Ако искате да вакуумирате влажна храна, можете да поставите малко кухненска ролкова хартия в торбата и/или да окачите края на торбата малко по-ниско от устройството за вакуумно запечатване.
Можете да обърнете горната част на торбата навън, когато я пълните. Това предотвратява намокрянето на вътрешния ръб и улеснява почистването.
Съвет 4 – Допълнителен съвет: Течности за вакуумно опаковане.
Ако искате да вакуумирате течности като супи, бульони и т.н., препоръчваме нашата VRH 790 усъвършенствана вакуумна машина Pro bar с патентована течна функция CASOTEK®: спирането на течността спира процеса на вакуумиране навреме, така че да не може да се засмуче течност .
Има друг ефективен метод за вакуумиране на течности, ако не използвате стоящи торбички. За да направите това, просто закачете торбата на ръба на кухненския плот (предварително я затегнете във вакуумния уред). Ако има чекмедже отдолу, можете да го отворите и да поставите чантата отгоре. След това вакуумирайте с ръчна вакуумна машина.
Съвет 5 – Вакуумирайте деликатните храни.
Използвайте импулсната функция на вашата машина за вакуумиране, когато вакуумирате деликатни храни като горски плодове, авокадо или дипс: това ви позволява да регулирате индивидуално процеса на вакуумиране и да го спрете, ако е необходимо.
Функцията зависи от вашата машина за вакуумно запечатване. Ако вашата машина за вакуумно запечатване няма импулсна функция, можете например да натиснете бутона за спиране, когато има достатъчно вакуум. С функцията за сила на вакуума натиснете, докато се достигне достатъчен вакуум и след това отпуснете.
Съвет 6 – Допълнителен съвет: Стъклени вакуумни контейнери.
За чувствителни храни и течности препоръчваме нашите контейнери за свежест VacuBoxx: универсалните вакуумни контейнери, изработени от висококачествено стъкло, са подходящи за съдомиялна машина, безопасни за микровълнова фурна и фризер и могат да се подреждат един върху друг – идеални за пестене на място за съхранение. Допълнителен плюс: Предлагаме и контейнери с интегрирано в капака колело за дата, с което можете да зададете деня на съхранение.
Съвет 7 – Затваряне с излишна ширина
Как да запечатате фолио, което е по-широко от вашия уред: Запечатайте едната страна на фолиото под ъгъл, след това отрежете излишното фолио върху ъгловото запечатване и вакуумно запечатайте останалата част от торбата с фолио, както обикновено. Това означава, че можете лесно да вакуумирате по-големи хранителни продукти, като например бут, като използвате голямо фолио.
Съвет 8 – Мариновайте интензивно.
Искате ли да мариновате месо, риба или зеленчуци по ваш вкус, но нямате много време? Вакуумирането е идеално и в този случай, тъй като създаденият вакуум поема много по-бързо и по-интензивно вкусовете на марината. Най-добрият начин да направите това е следният: подсушете месото/рибата/зеленчуците, обърнете вакуумната торбичка отвътре навън от отворената страна, така че горната част да остане суха за запечатване. След това сложете маринатата в плика (ако са няколко парчета по възможност да не се допират) и добавете марината. Издърпайте обърнатата част на торбата отново гладко и сгънете торбата нагоре точно над съдържанието, така че горната част да остане суха и нищо да не изтича. Разпределете марината, като избягвате въздушни джобове. Вакуумирайте на ниска якост, запечатайте и оставете да кисне поне 30 минути – готово.
Някои вакуумни уреди имат и функция за мариноване: торбата или контейнерът се отварят и затварят многократно. Това прави мариноването още по-успешно.
Съвет 9 – Загряване на водна баня и в микровълнова печка.
Материалът на професионалните торби и ролки от фолио CASO е устойчив на кипене (във вода при 100 °C до четири часа). Следователно те са идеални за готвене sous vide и също така подходящи за използване в микровълнови печки, напр. за размразяване или загряване до макс. 70 °C. Моля, обърнете внимание: Отрежете единия ъгъл на вакуумната торбичка, за да може водната пара, която се получава при нагряване в микровълновата, да излезе. (отнася се само за микровълнова печка, не за готвене су вид)
Съвет 10 – Съхранявайте вакуумната машина правилно.
Когато вакуумният уред не се използва, важно е уредът да се съхранява правилно. Моля, затваряйте хлабаво капака за съхранение, не го заключвайте, за да не се деформират уплътненията и да не се наруши функцията на уреда. Не поставяйте никакви тежки предмети отгоре, за да сте сигурни, че гуменото уплътнение ще остане в перфектно състояние. Ако гуменото уплътнение показва признаци на умора, можете просто да го обърнете, за да възстановите уплътнителния ефект. Много от нашите модели се доставят с допълнително гумено уплътнение. Използвайте това, ако първото уплътнение вече не работи. Ако нямате резервна пломба, можете да поръчате такава от нашия онлайн магазин.
Съвет 11 – Просто направете свой собствен лед.
Можете да създадете свои собствени сладоледени творения „стил воден сладолед“ с помощта на вакуумна машина. Независимо дали става въпрос за прясно изцеден сок, коктейли, протеинови шейкове или газирани напитки, опциите са безкрайни и вие знаете точно какво има в тях. Необходим е вакуумно уплътнител с двоен заваръчен шев.
Първо трябва да разделите чантата на отделни камери. За торба с ширина 30 см препоръчваме 5 камери, създадени чрез заваряване 4 пъти. Разстоянията трябва да са около 5,5 cm. Ако е необходимо, маркирайте чантата с химикал. Сега поставете торбата хоризонтално във вакуумния уред. Това не трябва да е по-голямо от заваръчния шев. Просто отрежете излишния материал. След това използвайте функцията за заваряване, за да създадете заваръчните шевове за ледените камери.
Сега напълнете желаната течност в камерите с помощта на фуния. Оставете достатъчно място отгоре, така че торбичката да може да бъде захваната във вакуумния уред.
Сега поставете торбата във вакуумния уред, както обикновено. Може да се наложи да дръпнете чантата малко настрани. Ако имате проблеми с поставянето, първо затегнете едната страна, като натиснете капака надолу само от едната страна (чанта между тях!). След това внимателно издърпайте чантата от другата страна и натиснете капака и тук.
Съвет: Използвайте отвореното си чекмедже под работния плот, за да оставите торбата с течността леко надолу.
След като торбичката щракне на място, можете просто да я запечатате (без вакуумно запечатване).
Сложете фунийките за сладолед цели парчета във фризера. Разрежете ги, когато искате да се насладите на замразения сладолед.