Аз съм млад, модерен човек и се опитвам да живея здравословно. Мечтая си да се храня винаги със свежа и качествена храна, без значение от сезона, времето, месеца или температурата навън. Знам, че е задължително да спазвам хранителен режим с включени всички необходими за моето тяло съставки. След консултация с професионалист диетолог ми беше съставен индивидуален хранителен режим. Всеки ден беше определен според собствените ми нужди и вкус, разбира се. Диетологът ми включи много плодове, зеленчуци, фибри, месо и риба, които се оказаха трудни за набавяне в студените зимни месеци. Тогава се наложи да прочета каква е възможността да имам прясна храна, във всеки месец от годината. Открих, че единствената възможност е да вакуумирам храната си в подходящия сезон и да я запазя замразена за следващите месеци във фризера.
Избора на уред за вакуумиране на храна се оказа голямо предизвикателство за мен. Исках да си избера машина на изгодна цена, но с отлично качество. Информирах се какво представлява процеса на вакуумиране и какви предимства има пред нормалното нискотемпературно съхранение. Запечатването с вакуум означава изтегляне на наличния въздух и съдържащия се кислород от торбичката или от специална кутия, в която е поставена храната. Чрез вакуумиране се избягва дехидратацията на хранителните продукти, стопират се процесите на ферментация и разлагане на органичната материя. Машината за вакуумиране трябва да е снабдена с мощна вакуум-помпа, с която да се изтегля максимално въздуха от торбичката, за да не се позволи развитието на микроорганизми развалящи храната и влошаващи нейното качество. Следователно за мен беше от огромно значение да си избера машина с мощна всмукателна сила, която да изсмуква въздуха изцяло и добре да запечатва пликовете, за да не се получи разхерметизиране на моите хранителни продукти.
Всеки един от растителните продукти, включени в моята диета, беше подбиран да е с доказан произход, по възможност от малко селско стопанство, да е отглеждан без добавяне на пестициди, хербциди или хормони, растението да не е пръскано прекалено много с лекарства или инсектициди. Месото трябваше да е производител, сертифициран по БДС – Стара планина, да е от свободно отглеждани животни, покриващо всички показатели за качество. Този избирателен процес е много труден и продължителен, затова не можех да рискувам да си избера машина за вакуумиране, която да не консервира добре моята храна и да не издържи достатъчно дълго време замръзена. Установих, че процесът на вакуумиране удължава времето за съхранение на хранителните продукти до 8 пъти в сравнение с нормалното съхранение в домашни условия. Чрез вакуумиране можех да съхранявам пресни хранителни продукти, трошливи храни, брашна, сухари, хляб, ориз, месо, риба, дори захар или течности. Мога да мариновам различни продукти и да съхранявам маринованата храна многократно по-дълго със запазени всички вкусови качества. Установих, че мога да запазя бижутата си вакуумирани и прибрани в шкаф, без да се окисляват или променят вида си. Изключителна машина, създадена само за мен и моите нужди!
Поинтересувах се какво е необходимо да зная при избора на такъв уред и установих, че е важно каква е мощността на помпата за изсмукване на въздуха и скоростта, с която се осъществява този процес, колко е голяма машината, дали се захранва от електрическата мрежа или работи с батерии. Машините могат да бъдат само с ръчно управление или с добавена автоматична функция за запечатване. Предпочетох да избера машина, която има автоматична функция за вакуумиране, защото не съм много запозната с всички специфики на този процес. Ежедневието ми е много забързано, свързано с изпълнение на много задачи в картък срок, затова не можех да си позволя да отделя прекалено много време да се запознавам с всяка една ръчна функция по отделно.

След подробен анализ на продуктите за вакуумиране предлагани на пазара се спрях на машината Laica VT3120 Professional. Тя е с двойна вакуум помпа, която осигурява работно налягане -0,9 bar, което беше максималното за машина за домашна употреба, предлагани на пазара. Изтегля до 90% от въздуха в торбичката или кутията за вакуумиране, със скорост от 20 l/min. Машината е снабдена с подвижна вакуум камера и е изключително прецизна при работа, осигурява перфектно запечатване и дълготрайно съхранение. Работи с гофрирани торбички и има маркуч за вакуумиране на храна в кутия. Максималната ширина на торбичката за вакуумиране е 30 см, дължината е според обема на храната. Машината работи с ролки за вакумииране, които представляват навита на ролка много дълга торбичка (3 м или 6м). От ролката се изрязва, чрез вградения в машината нож, точната дължина на торбичката, която е необходима. Оказва се, че използването на гофрираните пликове с фиксирана дължина или гофрирани ролки, е основна характеристика, при избор на консуматив за вакуум-машината. Машините за вакуумиране в домашни условия използват единствено гофрирани (релефни) торбички (пликове). Не могат да запечатват гладки пликове, защото гладките са предназначени само за професионална употреба. Следователно правилният избор на консумативи е половината от успешното вакуумиране на храната за дълго време. За мен пликовете и ролките на италианската марка Laica са идеалният избор като съотношение цена-качество. Пликовете са дебелостенни с две повърхности – гофрирана (подходяща за запечатване, с ширина 180-220 микрона) и гладка (с дебелина 80 микрона). Плътни и здрави, подходящи както за домашна, така и за професионална употреба.

Ролки за вакуумиране на Laica са с различна ширина и дължина, подходящи за вакуумиране на малки или големи по обем продукти. Laica предлага малки и компактни ролки за вакуумиране с ширина 15 см и дължина на ролката 3 м, които ми позволяват да съхранявам малки по обем порции и ми спестяват място за повече различни комбинации. Средните ролки за вакуумиране от 20 см ширина и 6 м дължина предлагат оптимално решение за съхранение на месо или зеленчуци в по-малки като обем фризери. Големите ролки за вакуумиране с ширина 28 см и дължина 6 м са много финансово изгодни и изключително подходящи за вакуумиране на по-големи хранителни изделия, като сурови или сушени колбаси, цяла риба, мариновани меса или плодове и зеленчуци. Laica предлага различни варианти на аксесоари за вакуумирани, които да са в точно съответствие с конкретните нужди и в конкретния момент. Пликовете за вакуумиране са много издържливи и на нагряване (издържат на температура 100°С), което ги прави изключително подходящи за използване при Sous Vide нискотемпературно готвене (нагряване до 80°С).
Разглеждайки различните марки, модели и цени аз прецених, че продуктите на италианската марка Laica ми предоставят всичко, от което имам нужда, без излишен риск и гарантиран успех във вакуумирането. Опитайте и ще откриете разликата!