Повече аромат, повече вкус
Независимо дали с билки или подправки; азиатски или средиземноморски; класически или екзотични, маринатите могат да издигнат месото, рибата, зеленчуците и тофуто, правейки цялата кулинарна разлика. В миналото маринатите са били използвани за консервиране на храни, но днес основното им предназначение е да придадат индивидуален вкус на рецептите. Те също така подобряват аромата на съставките и често правят месото по-сочно и по-крехко.
Защо да мариноваме храна?
Комбинирането на билки и подправки с масло им позволява да развият оптималния си аромат и позволява да се разпределят по-равномерно. Мариноването също помага на подправките да проникнат по-дълбоко в съставките, правейки ги по-ароматни. В допълнение към това, киселинните елементи, които често се включват в марината, правят месото по-сочно и по-крехко. За разлика от това, марината за риба трябва да е с възможно най-ниска киселинност, за да се гарантира, че деликатната плът няма да стане твърде кашава и да се разпадне по време на готвене.
Колко време трябва да се мариноват нещата?
Процесът на мариноване вече не трябва да отнема часове или дори дни. С помощта на вакуумна машина CASO Design, месо, риба и други продукти могат лесно да се мариноват само за няколко минути. Благодарение на отрицателното налягане, създадено по време на процеса на вакуумиране, съставките поемат аромати много по-бързо и по-интензивно. Така вече не се налага да чакате с часове. Перфектното решение, ако решите спонтанно да си направите барбекю.
Как работи. Мариновайте месо, риба, зеленчуци или тофу супер бързо
Основната съставка плюс всички продукти за маринатата се поставят във вакуумна торбичка или контейнер и след това се затварят под вакуум. CASO Design предлага широка гама от вакуумни уплътнители за всякакви нужди. Например уредът за вакуумно запечатване VRH 690 advanced, който беше оценен като най-добрият уред, тестван от Haus & Garten Test, спечелвайки „много добър“, има специална функция за мариноване за мариноване на храна във вакуумен контейнер. Той премахва въздуха от контейнера и автоматично го заменя, когато процесът на вакуумиране приключи. Опциите за регулиране на времето и налягането също позволяват на потребителя да контролира ръчно процеса на вакуумно запечатване, когато използва вакуумна торба за мариноване. Предотвратяват засмукването на течност в уреда или извън торбата. Маринатата прониква дълбоко в продукта само за няколко минути, след което може да се пече на грил или на водна баня sous vide.
Идея за рецепта: Марината от бира и горчица
Използвайте функцията за мариниране за идеално мариновано месо само за няколко минути и без никакво суетене или безпокойство! Какво ще кажете за пържоли от свинска плешка във вкусна марината от бира и горчица?
Съставки:
4 пържоли (напр. 300 г филе от сьомга)
75 g зърнеста горчица
20 г мед
300 мл пейл ейл
1cl. връзка майорана, грубо набрана
сол, черен пипер от мелницата
Ето как се прави::
Смесете горчицата с мед и пейл ейл. Сложете майораната в маринатата и след това добавете пържолите.
Вакуумирайте всичко в торба или стъклен съд и оставете да се маринова за ок. 2 часа. (Съвет: Това ще отнеме само около 20 минути, ако използвате функцията за мариноване.)
Изтръскайте марината от пържолите и ги подсушете с кухненска хартия. Гответе на барбекю на силен огън, преди да намалите котлона до среден и да изпечете всяка страна около. 3 – 5 минути в зависимост от дебелината на пържолите.
Разбъркайте за кратко, подправете с едра сол и прясно смлян черен пипер и сервирайте веднага.